Friday, March 11, 2011

Jawatan kosong.... oh~

Assalamualaikum

Tertarik dengan isu dalam berita harian hari ni... "Banyak kerja kosong belum diisi".
Di war-warkan sebanyak 162,180 kerja kosong yang ditawarkan melalui portal JobsMalaysia, masih belum diisi hingga akhir bulan lalu, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan.

Banyak betul kerja yang ditawarkan untuk penganggur kat negara kita ni....syukur sangat...guna la peluang ni sebaik2 mungkin...nanti ada pulak ramai warga asing yang monopoli sektor kerja kat Malaysia ni...rasa macam kat negara asing je...huuuu..takut di tempat sendiri....

Hmmmm...kesian jugak kat graduan2 kita ni bila kurang permintaan atau keperluan industri terhadap bidang pengajian mereka...Ada jugak faktor lain di mana kebanyakan majikan meletakkan pengalaman bekerja sebagai kriteria permohonan....kelemahan graduan seperti kurang mampu berkomunikasi serta menulis dalam bahasa Inggeris....Ada pulak graduan bersikap memilih tempat bekerja atau mengharapkan gaji tinggi, selain tidak mendapat maklumat mencukupi mengenai peluang pekerjaan....

Tapi.....macam mana pulak kalau kita yang tak pernah jemu hantar resume, apply semua kerja, ikut prosedur bila tiap kali keluar iklan tapi masih tak dapat peluang walaupun dipanggil interview...tambah pulak bila dapat tahu dari mulut2 yang tak sedap didengar sekarang ni orang apply kerja kena guna 'orang dalam'.....ciiss! apa lah nasib orang yang tak guna 'orang dalam' ni....sampai tua takda kerja ke macam mana ni....padahal result pun gempak beb! ..hmmmm....

SABAR3....! belum ada rezeki la nampaknya....takpe la...yang penting jangan putus asa dan teruskan usaha dan tak lupa berdoa pada yang Esa mohon diberi peluang.....AMIN~  :)

Sumber : Berita Harian Online, 11/3/2011

sssshhhuuuuttt :: I'll always right beside u en.sayang...heee ;p

1 comment:

Misae said...

org yg dah ada kerja kdg2 mls nak pergi kerja huhu