Saturday, February 12, 2011

Valentine atau Maulidur Rasul ??

Assalamualaikum

14 Februari merupakan satu tarikh yang mungkin ditunggu-tunggu oleh sesetengah orang..VALENTINE DAY! hhmmmm....HARI KEKASIH ! Mungkin ada sesetengah kapel tak sabar nak tunggu tiba nya tarikh ni...boleh dapat hadiah dari yang tersayang...makan sama-sama..tengok wayang....disenangkan cerita dating lah kan....
Naluri ingin memiliki dan suka kalau dimiliki ( sense of belonging ) adalah fitrah..Kalau naluri tak wujud pada diri seseorang, tak normal la namanya..Tak salah dan tak berdosa kalau perasaan cinta itu hadir... Indah kan... :)  Tapi.......tundukkan rasa cinta itu supaya kita patuh pada perintah Allah.....

" Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepadaMu, untuk mencintaiMu dan mencintai orang yang cinta kepadaMu, juga perbuatan yang dapat menyampaikan diriku ke arah cintaMu..Ya Allah, jadikanlah kecintaan pada Mu itu lebih aku cintai daripada diriku sendiri, juga melebihi kecintaan pada keluargaku serta melebihi kecintaan kepada air yang dingin... "  [HR At-Tarmidzi]



Maulidur Rasul pula adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal Tahun Gajah. Baginda adalah nabi terakhir yang diutuskan oleh Allah swt.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah swt kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya...
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah swt terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, Allah swt akan memberi pembalasan yang tiada ternilai.... 
Allahu'alam


Friday, February 11, 2011

Belajar menjadi blogger ~

Assalamualaikum

Macam2 tips dah baca macam mana nak jadi kan blog kita ni blog yang boleh bawa tuah.... Yang penting kena la usaha.. betul kan...Bukan senang nak senang..jadi, usaha itu memang penting... semua pasti boleh! :)

Jadi, nak share la jugak....antaranya kita kena study la sikit apa cara si blogger tu pakai..hah, bukan main follow je tau....memang tak dapat nafikan kalau si blogger tu famous, mungkin dia terkenal dengan humor...so, kita budak baru belajar ni,cuba cedok sikit cara penulisan blog dia...jangan cedok semua sudah...yang penting sederhana pun cukup kan... :)
Orang yang baca ni tak suka benda yang meleret2 kan..make it simple n senang nak paham...

Lagi, cuba kita buat perubahan dan jadikan sesuatu benda tu lebih kreatif... tak mustahil kan....

Moga kita sama2 dapat manfaatkan nyaa..... :)

Permulaan berblogging

Assalamualaikum....

Nak jadikan cerita..tengok org ada blog, merayau baca blog org...terasa nak buat blog jgk ...so,
1. Setel create email pastu create akaun blog ...
2. Tujuan?? hmmm...suka2 je la...bosan2..tulis je la pe yang rasa nak tulis..
3. Nak try jadi blogger yang best macam si comel honeykoyuki, irine nadia n blablabla.... :)
Yang penting....sederhana cukup.... :)

p/s : dengan harapan ada org nk follow n blh dapat komen yang membina..hehe...
       terima kasih ye...
       maju lah blog untuk negara.... :)